Zeker een witte kerst!
We schuiven snel op in de donkere maanden van de herfst. Zon heeft minder uren te presteren en de temperaturen nemen voorzichtig al een duik.
Sint-Maarten (11 november) is voorbij en Sinterklaas staat klaar om ook nog zijn ronde te doen.
Binnen in onze huizen maken we het lekker warm en gezellig.
De vraag “Krijgen we een witte kerst?” komt toch meerdere keren per dag boven en hierop is mijn kerende vraag ”Is neerslag met kerst ook goed?”.
Het antwoord hoeft niet lang op zich te laten wachten en direct komt er een afkeurende opmerking. Toch geen regen hé!
Een sneeuwvlok ontstaat doordat zeer koude waterdamp zich vasthecht aan een stofdeeltje in de atmosfeer. Dit ijs is warmer dan de lucht eromheen en die warmte gaat uit het ijs en zo krijg je grillige vorm van een sneeuwvlok. Wanneer het dan in de luchtlagen eronder koud genoeg is dat dit alles bevroren blijft dan valt de neerslag als sneeuw.
Wanneer je de feiten onder ogen ziet is sneeuw ook gewoon neerslag. Zonder heel technisch te worden zal ik het ontstaan van een sneeuwvlok heel kort schetsen (het moet boeiend blijven :))
Helaas een weerbeeld dat we beter kennen,… wanneer de luchtlagen daaronder te warm zijn, smelt het ijs met uiteindelijk regen of hagel.
De kwaliteit van de sneeuw hangt ook samen met de temperatuur. Voor een sneeuw van prima kwaliteit mag het ook immers niet te koud zijn want dan wordt de grillige structuur van zo’n sneeuwvlok (door te snel afkoelen) platgedrukt en krijg je eerder een ijzige sneeuw.
Een ander belangrijk punt dat we niet mogen vergeten is dat we tijdens deze periodes onze voorraad aan grondwater aanleggen. De neerslag, gelijk onder welke vorm dan ook, krijgt nu de tijd om in de bodem te trekken. Temperaturen zorgen nu niet meer voor massale verdamping en dus vullen we onze grondwaterstanden (nodig voor o.a. drinkwater) op die manier aan. Misschien toch wel iets om bij stil te staan…. Water verplaatst zich verticaal in de bodem met een snelheid van ongeveer 1 meter per jaar. Wanneer je dan weet dat drinkwater wordt opgepompt van tientallen tot honderden meters diep uit de grond concludeer je dat water al een heuse weg heeft afgelegd. De natuurlijke waterfilter neemt zijn tijd.
Wil je echt met alle zekerheid in onze lage landen een mooie witte kerst dan moet je alvast de filmpjes hierbij even bekijken.
Een volger van deze blog uit Nederland stuurde me dit door.
Met enkele ingrepen kan je zo voor je eigen witte kerst zorgen.