witte kerst in 2021?

Waar komt het ideaalbeeld van een witte kerst vandaan?

Er was eens… , heel lang geleden, …

Alle goeie verhaaltjes beginnen met deze tekst….

een koppel in verwachting op zoek naar een plaats om hun kind ter wereld te brengen. Herbergen waren vol en ze zochten hun toevlucht in een stal. Een kribbe met wat hooi, een os en ezel zorgden voor een tafereel dat wat we de dag van vandaag nog kennen. De geboorte van hun zoon wordt tot op heden nog immens gevierd en is DE basis van onze Kerstmis. Het hele verhaal is algemeen gekend maar toch één vraag nog: ‘Lag daar toen sneeuw?’

In de woestijn kan het wel bitter koud worden ‘s nachts maar van sneeuw  was er toen geen sprake. Let op!

Wel hier even toch wel wat schokkende informatie. Het zou eigenlijk niet echt vastgesteld zijn dat Jezus werd geboren op 25 december! De Katholieke kerk plaatste er maar een datum op om dit te vieren.

Het ideaalbeeld van een witte kerst komt dus niet van daar.

Optie nummer twee dan maar.

De kerstman bracht de sneeuw naar hier? 

De gezellige figuur van de kerstman kent ook iedereen. Met zijn rood-witte kledij, elfen, rendieren en slee gaat hij de hele wereld rond. Met vertrekbasis de Noordpool brengt hij kerstgeschenken via de schouwen, ramen en deuren rond. 

Dit beeld van de kerstman is volledig te danken aan Coca-Cola. Rond 193

1 tekende een Amerikaanse reclamemaker dit hele concept uit rond het bekende merk. Aangezien dit merk ook bij ons enorm populair is, kwam dit beeld en gebruik dan ook overgewaaid naar onze landen.

Deze Amerikaanse reclamemaker haalde de mosterd rond dit figuur uit een gebruik dat ongeveer ontstaan is rond de vroege jaren 1600 toen onze Sinterklaas uit onze regio’s meegenomen werd naar het Amerikaanse vasteland.  Inwijkelingen brachten dit gebruik mee door op 6 december dit feest te vieren. Door allerlei invloeden verplaatste dit beeld van Sinterklaas zich naar “Santa Claus” met de elfen, rendieren en slee. Het feest verplaatste zich ook naar eind december en kwam het samen te vallen met Kerstmis. Deze evolutie duurde meer dan 100 jaar en St. A Claus was de eigenlijke eerste naam tijdens het einde van de 17de eeuw.

Weer van sneeuw eigenlijk geen sprake maar door de reclame van Coca-Cola, met de gezellige man aan het haardvuur en buiten de sneeuw (kwestie van het allemaal gezelliger te maken), kan dit ons beeld al wat beïnvloed hebben. Dit beeld is puur afkomstig uit de reclame.

Als laatste optie welke een beeld kan gemaakt hebben over een ideale Kerst selecteer ik de muziek.

Wie kent niet de klassieker der klassiekers “I’m dreaming of a white Christmas”?  Dit nummer heeft er zeker een zetje aan meegegeven.

Conclusie:

In weertermen of weerfenomenen gesproken is een witte Kerst een uitzondering. In de vorige blog kon je welgeteld 10 witte Kerstfeesten tellen. Dus hoe o.a. reclame en muziek ons beeld het beeld van een witte Kerst ook wil opdringen, het is een weerfenomeen dat we niet kunnen sturen en sneeuwval kunnen we als mensen nog niet vastpinnen op een kalender.

Voor sneeuwval blijven de ingrediënten kortweg koude en neerslag absoluut de basis en daar brengt een klassieker of Kerstman geen verandering in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *